Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens arbetskläder är smarta och ekologiska

Under hösten 2019 startade Foxa produktutvecklingsprojektet Viisas työvaate (smarta arbetskläder). Projektet består av fyra delområden: textiler med solceller, textiler med funktionell intelligens, mer ekologiska textiler och återvinning av textiler. Business Finland deltar i finansieringen av projektet.

För solcellstextilerna ingår projektet i ett större samarbetsprojekt med Aalto-universitetets fakulteter för design samt teknisk fysik samt företagspartnerna Lindström Oy och Haltian Oy. Tanken med projektet är att ta fram en produkt som kombinerar textilen och solcellerna så att plagget samlar solenergi som kan användas i smarta applikationer. På så sätt undviker man användningen av separata batterier. Aalto-universitetet har forskat i tekniken som behövs för solcellstekniker och detta verkar lovande. Solcellstextiler vore bra för arbets-, armé- och vandringskläder.

Förutom smarta textiler fäster Viisas työvaate-projektet även uppmärksamhet vid ekologiska textilmaterial och vid återvinningen av textiler i samband med tillverkningen av arbetskläder. Målet är att arbetskläderna i framtiden ska tillverkas av textilalternativ som belastar miljö i så liten mån som möjligt, samt av tyger som har tillverkats av återvunnet material. Dessutom försöker vi kontinuerligt utveckla miljövänligheten för tillverkningsmetoderna i fråga om tyger för arbetskläder.