Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden työvaatteet ovat älykkäitä ja ekologisia

Foxa aloitti syksyllä 2019 kaksi vuotta kestävän Viisas työvaate-tuotekehitysprojektin. Projekti koostuu neljästä osa-alueesta: aurinkokennotekstiileistä, toiminnallisen älyn tekstiileistä, ekologisemmista tekstiileistä ja tekstiilien kierrätyksestä. Business Finland osallistuu projektin rahoittamiseen.



Aurinkokennotekstiilien osalta projekti liittyy isompaan yhteishankkeeseen, jossa ovat mukana Aalto-yliopiston muotoilun ja teknillisen fysiikan laitokset sekä yrityskumppanit Lindström Oy ja Haltian Oy. Hankkeen ideana on kehittää tuote, joka yhdistää tekstiilin ja aurinkokennon niin, että vaate kerää talteen aurinkoenergiaa, jota voidaan edelleen hyödyntää älysovelluksissa. Näin vältytään käyttämästä erillisiä akkuja. Aalto-yliopisto on tutkinut aurinkokennotekstiilien vaatimaa tekniikkaa ja se vaikuttaa lupaavalta. Aurinkokennotekstiilit sopisivat hyvin käytettäviksi niin työ-, armeija- kuin retkeilyvaatteissa.



Viisa työvaate-projektissa huomio kiinnittyy aurinkokennotekniikan mahdollistamien älytekstiiilien lisäksi ekologisiin tekstiilimateriaaleihin ja tekstiilien kierrätykseen työvaatteiden valmistuksessa. Tavoitteena on, että tulevaisuuden työvaatteet tehdään mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavista tekstiilivaihtoehdoista sekä kierrätysmateriaaleista valmistetuista kankaista. Lisäksi työvaatekankaiden valmistusmenetelmien ympäristöystävällisyyttä pyritään jatkuvasti kehittämään.