Hyppää pääsisältöön

Foxan tarina

Tilaisuus tekee yrittäjän

Foxan saaga alkoi 90-luvun alussa, kun maamme oli vaipunut lamaan. Perustin yhtiön yhden hiihtoretken innoittamana varasuunnitelmaksi, jos työtilanteet huononisivat. Työt kuitenkin jatkuivat ja muiden kiireiden takia yritys jäi pöytälaatikkoon lähes kahdeksi vuosikymmeneksi.

Marraskuussa 2008 työvaatekankaita valmistava Finlayson-Forssa Oy meni konkurssiin. Satakuusikymmenvuotisen yhtiön toiminnan äkkinäinen päättyminen oli järkytys niin asiakkaille kuin henkilöstöllekin. Niin myös meille. Kun headhunterit eivät soitelleet ja muitakaan työtarjouksia ei ilmaantunut, kysyin kollegaltani Marjaana Naatulalta, aloitettaisiinko yhdessä yritystoiminta. Asiakkailla oli hätä saada kankaita, meiltä taas löytyi tekninen osaaminen ja kontakteja muutamiin hyväksi todettuihin tehtaisiin. Niinpä päätimme työllistää itsemme muutamaksi vuodeksi ja aktivoimme Foxa Oy:n.

 

Alku aina hankala

Alku ei ollut helppoa. Suomen talous oli syöksykierteessä kansainvälisen finanssikriisin ansiosta. Meillä ei ollut tilauksia, ei varastoa, eikä firmalla rahaa. Ensivaiheessa toimistoa pidettiin Sipilän vinttikamarissa. Vaihto-omaisuus koostui kahdesta läppäristä, kopiokoneesta ja pesältä lainatuista saksista. Ja tietysti vahvasta uskosta omaan osaamiseemme.

Otimme yhteyttä useisiin Finlayson-Forssan vanhoihin asiakkaisiin ja kiitos hyvien henkilösuhteiden, tapaamisia järjestyi. Asiakkaat kuuntelivat meitä kohteliaasti, mutta sitten ei tapahtunutkaan mitään. Jälkeenpäin tämä on helppo ymmärtää, koska yhtiömme oli uusi ja resurssit varsin rajalliset. Onneksi muutamat rohkeat yrittäjät uskoivat osaamiseemme ja saimme ensimmäiset tilaukset. Toiminta lähti liikkeelle. Siitä teille pioneeriasiakkaat SUURI KIITOS. Te teitte tämän tarinan mahdolliseksi.

 

Osaaminen on ihmisissä

Alkuvaiheen vaikeuksien jälkeen olemme saaneet rakennettua yhtiötä uskottavammaksi pala kerrallaan. Yksi tekijä tässä työssä on ollut ylitse muiden; Foxalla on ollut onni myötä työantajana. Alusta asti olemme löytäneet yritykseemme sopivia ihmisiä; ammattitaitoista, ahkeraa ja hyvällä huumorintajulla varustettua väkeä.

Yksi käännekohta toiminnassamme oli puolustusvoimien sadevaatekangastilaus vuonna 2012. Olimme toimittaneet kehittämäämme kangasta armeijan koekäyttöön ja se oli osoittautunut toimivaksi. Odotimme pientä kilpailutusta, jolla tilaaja testaisi tuotetta lisää. Tarjouspyyntö tulikin, mutta se oli kovasti suuri. Suurempi kuin vuosiliikevaihtomme. Kun vielä voitimme kilpailutuksen, ei ollut muuta mahdollisuutta kuin onnistua. Uusimme laboratorion, palkkasimme lisää ammattilaisia ja rakensimme laatujärjestelmän. Projekti meni hyvin ja kävi niin kuin yritystoiminnassa usein tapahtuu; vaativat tilaukset ovat paras keino kehittää toimintaa.

 

Kasvu lähtee asiakkaista

Alkuvaiheessa meillä ei ollut erityisiä kasvusuunnitelmia. Etenimme kauppa ja vuosi kerrallaan. Tavoitteena on ollut täyttää asiakkaille annetut lupaukset ja sen myötä saada uusia tilauksia. Se, että olemme saavuttaneet markkinoilla nykyisen aseman, on vaatinut paljon työtä ja tietysti ­- ripauksen onnea.

Myös jatkossa pyrimme nöyrästi kehittämään entistä parempia kankaita ja täyttämään asiakkaidemme toiveet. Vain tyytyväiset asiakkaat takaavat toiminnan jatkuvuuden.

 

- Jukka Sipilä, foxalainen jo vuodesta 1990