Hoppa till huvudinnehåll

Om kvalitet och kvalitetskontroll

"Att öppna en butik är lätt men att driva den är svårare", konstaterade den kinesiska filosofen Konfucius för över tvåtusen år sedan. Detsamma gäller när man köper tyger.

Det är relativt enkelt att köpa en container med tyg från fjärran länder. Det är klart svårare att köpa tyg av bra kvalitet. Men att kontinuerligt köpa tyg och trikå av jämn kvalitet för arbetskläder och se till att de uppfyller strikta tekniska kvalitetskrav, det är något helt annat. Den verksamheten kräver pålitliga tillverkningspartner och dessutom en bra egen kvalitetskontroll.

Huvudansvaret för tygernas kvalitet vilar alltid på den fabrik som tillverkar dem. Därför väljer vi alltid våra samarbetspartner mycket noggrant. Foxa har sedan länge samarbetat med flera pålitliga fabriker. Med vissa av dem har samarbetet pågått sedan vi startade med vår verksamhet. Vi besöker regelbundet våra samarbetspartners fabriker för att kontrollera verksamheten där. Under besöken säkerställer vi att fabrikerna uppfyller instruktionerna i Foxas kvalitetshandbok när de tillverkar tygerna. Våra egna kontrollanter i Fjärran Östern säkerställer för sin del att tygerna håller hög kvalitet.

Vi testar alla färdiga tygpartier innan de skickas till kunderna. Tygerna skickas först när vi har gett tillstånd för det. När tygerna kommer till Forssa testar vi dem med fler prover. På så sätt ser vi till att våra tygleveranser till kunderna håller så jämn kvalitet som möjligt.

Foxas textillabboratorium i Forssa är ett av de modernaste i Norden. Laboratoriets mångsidiga maskiner kan användas till att testa så gott som alla tekniska krav som ställs på tyger och trikåer för arbetskläder. Det är inte bara praktiskt att vi har vårt eget laboratorium, utan det är även absolut nödvändigt för vår nuvarande verksamhetsmodell.

För att säkerställa säkerheten för våra produkter kräver vi att alla våra samarbetspartner uppfyller kraven i REACH-standarden. Dessutom har Ökotex-certifikat getts till nästan alla tyger som Foxa säljer.