Hyppää pääsisältöön

Älä eksy kuorivaatemateriaalien termiviidakossa: vettäpitävyys, hengittävyys, Ret-arvo, 10k/10K, ilmanläpäisy...

Kuorivaatteissa käytettävien teknisten kankaiden termistössä menee kokeneempikin kangasosaaja helposti sekaisin. Vielä enemmän ihmeissään on tavallinen kuluttaja retkeily- tai urheilukaupan tuotevalikoiman kanssa.



Foxassa teknisten tekstiilien termistö, testaus ja testistandardit ovat arkipäivää. Erilaisiin armeijavaatteisiin ja -varusteisiin, joka sään ulkotyövaatteisiin sekä retkeily. ja vapaa-ajanvaatteisiin on kehitetty Action-kankaiden monipuolinen tuoteperhe. Foxan Action-kankaiden keskeisiä ominaisuuksia ovat vettäpitävyys, vettähylkivyys ja hengittävyys.



Vettäpitävyys eli veden hydrostaattisen paineen kesto mitataan standardin EN ISO 811 mukaan. Mittaus tapahtuu laitteella, jossa kankaan pintaan kohdistuu tasaisesti kasvava vedenpaine. Paine, jossa vesipisarat alkavat tihkua kankaasta läpi, kertoo kankaan vettäpitävyyden numeerisen eli ns. vesipilariarvon. Esimerkiksi Action Mistralin vesipilari on vähintään 10 000 mm.



Kankaan vettähylkivyyttä testataan spray-testillä EN ISO 4920. Kun kankaalla on hyvä vettähylkivyys, vesipisarat jäävät kankaan pintaan helmeileviksi pisaroiksi, josta ne voi kevyesti ravistella pois kuin "hanhen selästä". Korkea vettähylkivyys tukee myös kankaan vettäpitävyyttä, koska vesi ei pääse niin helposti kankaan rakenteeseen. Pesemättömissä Action-kankaissa spray-arvo on tavallisesti vähintään 4/5, useimmiten 5/5. Pesu laskee kankaan spray-arvoa, mutta pesujen jälkeen tehty rumpukuivaus tai muu lämpökäsittely aktivoi kankaan vettähylkivyyskäsittelyn.



Hengittävyydellä tarkoitetaan useimmiten vesihöyryn läpäisyä, jota voidaan mitata monilla eri standardeilla, esim. ASTM E96-05 & JIS L1099. Testitulokset kertovat, miten paljon vesihöyryä kangas läpäisee. Mitä isompi testituloksen arvo on, sitä enemmän materiaalin läpi kulkee vesihöyryä tietyssä ajassa. Eri testeillä on kuitenkin mahdollista saada hyvinkin erilaisia tuloksia samalle kankaalle. Yksiselitteisempi testi, on ns. Ret-testi, eli vesihöyryn läpäisyvastus, EN ISO 11092. Testi kertoo miten paljon materiaali vastustaa vesihöyryn kulkua lävitseen. Tällä tavalla mitattuna pienempi testitulosarvo onkin parempi kuin isompi arvo. Esimerkiksi Action Ripstop saa hengittävyydestä testillä JIS L1099 vähintään 10 000g/m2/24H ja Ret-testillä arvon 7 (korkein luokka 4, Ret <15).



Joskus hengittävyydestä puhuttaessa tarkoitetaan todellisuudessa kankaan ilmanläpäisyä eli kankaan tiiviyttä. Ilmanläpäisy saadaan mitattua standardilla EN ISO 9237, joka mittaa, miten paljon kankaan läpi kulkee. Testi kertoo materiaalin tuulenpitävyydestä. Vaikka Action-kankaat ovat hyvin hengittäviä, eli hyvin vesihöyryä läpäiseviä, on niiden ilmanläpäisy 0, mikä on tärkeä ominaisuus tuulelta ja viimalta suojaavissa ulkoiluvaatteissa.



Foxan Action-perheen kankaita löytyy PU-siveltynä ja PU-laminoituna. Materiaaleissa on huomioitu erilaisten käyttökohteide mukanaan tuomia vaatimuksia. Kankaita löytyy eri painoluokissa, niillä on erilaisia hankauksenkestoja ja erilaisia lujuusarvoja, ja osa on mm. antistaattisia. Mm. Action Ripstopissa on erikoisvahva ripstop-rakenne, jolla kankaalle saadaan poikkeuksellisen hyvät murto- ja repäisylujuudet. Action Flexissä on sekä joustava pintakangas että joustava laminointi. Actioneista löytyy myös ekologisempia vaihtoehtoja, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätysmateriaaleja. Kysy lisää Foxasta!