Hoppa till huvudinnehåll

Mer ekologiska tyger för arbetskläder för många olika användningsområden

Foxa har utvecklat en rad mer ekologiska tyger för arbetskläder. Utvecklingsarbetet har genomförts i samarbete med kunderna och från deras utgångspunkt.



- Vid utvecklingen av mer ekologiska tyger har vi märkt att miljövänlighet inte är så entydigt som man in förstone kunde förvänta sig. Det finns många kriterier för vad som är ekologiskt och vissa av dem kan till och med vara ömsesidigt uteslutande. Kunderna har också lite olika förhållningssätt till det ekologiska, och vi har i Foxa utvecklat olika slags lösningar för dessa behov, berättar Heli Sukki, produktchef med ansvar för att utveckla eko-kollektionen.



I Foxa har man begrundat miljövänlingheten i eko-kollektionen ur flera perspektiv och det har utvecklats tyger för väldigt olika användningsområden. De finns färdiga produkter för både tyngre och lättare arbetskläder, och nya utvecklas flexibelt efter kundernas önskemål.



Elasticitet av majsfiber. Man har redan under en längre tid önskat elastiska fibrer i arbetskläderna för att ge komfort. Med hjälp av den av DuPont utvecklade Sorona-fibern har man kunnat ersätta det elasticitetsgivande elastanet med en biobaserad fiber tillverkad av majs.



- Sorona-fiber kan användas i ett brett spektrum av tyger för att ge elasticitet och ersätta oljebaserade fibrer som elastan och polyester. Den starka Dakota med twill-struktur är till exempel idealisk för tyngre arbetskläder som kräver stretch. Montana är åter ett behagligt mjukt men ändå robust stickat material som passa till exempel som sjukhuspatientplagg.



Ekologiskt och återvunnet. En annan aspekt på ekologi är att i tygerna kombinera återvunnen polyester eller polyamid och ekologisk bomull. Foxa has ett brett utbud av alternativ i denna kategori - twill, ripstop och canvas - i olika viktklasser och för olika användningsändamål. De slitstarka och underhållsbara tygerna är lämpliga bl.a. för frilufts- och campingkläder samt lättare arbetskläder inomhus, t.ex. inom servicebranscherna.



REC-versioner. Foxa har också utvecklat mer ekologiska REC-versioner av välbekanta tyger, i vilka jungfrufiber har ersatts med återvunnen fiber.



- Våra softshell-tyger Foxshell M och Foxshell NOM som används i arbetsjackor för utom- och inomhusbruk samt västar finns nu även i mer ekologiska versioner. I dessa har jungfrulig polyester ersatts av återvunnen polyester som huvudsakligen tillverkas av begagnade plastflaskor, berättar Heli Sukki.



Förutom softshells finns en REC-version att få t.ex. av fleece i olika viktklasser, Foxdura 500 samt Viking, klassikerna bland arbetsklädestygerna.



Återvinningsbarhet. Att tygerna kan återvinnas är ochså en viktig aspekt av ekologin. De tyger som är lättast att återvinna är i sin helhet tillverkade av ett enda fibermaterial. Sådana alternativ i Foxas urval är exempelvis Cosmos och Pique Rec PES-trikån som är tillverkade i 100% återvunnen polyester.



Utvecklingen av Foxas eko-kollektion fortsätter. Man utvecklar nya produkter kundorienterat och så att de i likhet med Foxas övriga tyger är slitstarka, noggrant testade och funktionella vid användning i arbetskläder.



Produktdata



Dakota: Twill, 270g/m2, 61%PES, 39% Sorona



Montana: Dubbelsidig pique-trikå, 235g/m2, 55% Sorona, 45%CO



Rec PES/PA och Ekologisk CO, många alternativ i olika viktklasser



Eco Foxshell M: Rec PES, TPU, 280g/m2



Eco Foxshell NOM: Rec PES, 260g/m2



Eco Fleece 270: 100% Rec PES, 270g/m2



Foxdura 500 D HD Rec: 100% Rec 500D PA, 235g/m2



Viking Rec: Twill 1/3, 220g/m2, 34%CO, 34%PES, 32% PES Rec



Cosmos: 100% Rec PES, 170g/m2



Pique PES Rec: 100% Rec PES, 200g/m2